Οι στόχοι μας κατευθύνουν στη ζωή, είναι το οξυγόνο των ονείρων μας. Σύμφωνα με τη Wikipedia Στόχος είναι:

Ένα επιθυμητό αποτέλεσμα που ένα πρόσωπο ή ένα σύστημα προσδιορίζει, σχεδιάζει και επιχειρεί για να πετύχει ένα προσωπικό ή ομαδικό επίπεδο ανάπτυξης.

Πολλοί άνθρωποι επιχειρούν την επίτευξη ενός στόχου μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια οτιδήποτε προγραμματίζουμε να κάνουμε στο μέλλον, ανεξάρτητα του τι είναι αυτό, είναι ένας Στόχος. 

Λόγοι που το να βάζεις Στόχους είναι σημαντικό για εμάς και την επιχείρηση ή ομάδα μας:

1. Οι Στόχοι δίνουν Κατεύθυνση

Φαντάσου να πρέπει να πετάξεις ένα βέλος χωρίς να έχεις κάποιον στόχο. Που θα το πετούσες; Κι ας πούμε ότι θα διάλεγες κάπου στην τύχη. Για ποιο λόγο θα το πετούσες εκεί; Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι είναι η ζωή χωρίς στόχους. Δεν έχει κανένα νόημα, είναι σπατάλη ενέργειας και προσπάθειας. Μπορεί να έχεις δυνατότητες να κάνεις τα πάντα αλλά αν δεν επικεντρώνεσαι κάπου οι ικανότητες και το ταλέντο σου είναι άχρηστα.

2. Οι Στόχοι επιτρέπουν να Μετριέται η Πρόοδος

Βάζοντας στόχους μπορείς να μετράς την πρόοδο αφού έτσι έχεις μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα: Ο Γιάννης βάζει στόχο να γράψει ένα βιβλίο 200 σελίδων σε 2 μήνες. Ξεκινάει δυναμικά αλλά στην πορεία χάνει το ρυθμό του και δεν ξέρει πόσες σελίδες έχει γράψει και πόσες του μένουν ακόμα. Αντί να πανικοβληθεί, απλά μετράει τον αριθμό των σελίδων που έγραψε κι έτσι αμέσως ξέρει την πρόοδό του και πόσες σελίδες ακριβώς πρέπει να γράψει. 

3. Οι Στόχοι μας διατηρούν Απερίσπαστους

Βάζοντας στόχους καθορίζεις τα όρια των προσπαθειών σου. Όταν έχεις στο μυαλό σου ένα τελικό σημείο που πρέπει να φτάσεις, σύμφωνα με διάφορες έρευνες αυτομάτως προσπαθείς να μείνεις απερίσπαστος για να τα καταφέρεις. 

4. Οι Στόχοι βοηθούν να ξεπεράσουμε την Αναβλητικότητα

Όταν βάζεις έναν Στόχο δεσμεύεις τον εαυτό σου να ολοκληρώσεις μια ενέργεια. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το να κάνεις πράγματα της καθημερινότητας που δεν πειράζει αν τα ολοκληρώσεις ή όχι. Οι Στόχοι βάζουν στο μυαλό υπενθυμίσεις που απομακρύνουν την αναβλητικότητα και την απραξία. Αυτό συμβαίνει με τους βραχυπρόθεσμους κι όχι με τους μακροπρόθεσμους στόχους, για αυτό το λόγο όταν βάζουμε έναν μακροπρόθεσμο (π.χ. τριμήνου) στόχο είναι καλύτερο να τον σπάμε σε πολλούς μικρότερης διάρκειας στόχους.

5. Οι Στόχοι Παρακινούν

Η αιτία όλης της παρακίνησης ή της έμπνευσης που έχεις αισθανθεί στη ζωή σου είναι οι Στόχοι. Το να βάζεις Στόχους σου δίνει ώθηση, σου δημιουργεί ενθουσιασμό στο να πετύχεις κάτι. Σου δίνει κάτι στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθείς και να βάλεις το 100% των προσπαθειών σου και αυτό είναι που δημιουργεί και αναπτύσσει την Παρακίνηση. 

Οι Στόχοι είναι εργαλεία για να κατευθύνεις την ενέργειά σου. Βελτιώνουν την Ομαδικότητα & τη Συνεργασία έτσι ώστε να επιτευχθούν.